Kirjoittanut: Riikka Söyring

Sensaatiomaisia paljastuksia GM-ruoan vaikutuksista Venäjältä: hedelmättömyyttä ja jopa karvan kasvua suussa.

Venäjä vietti vuotuista Days of Defence against Environmental Hazards-teemakautta 15. huhtikuuta - 5. kesäkuuta välisenä aikana. Samalla julkistettiin riippumattoman tutkijaryhmän löydökset. Tutkijat todistivat, että geneettisesti muunnellut organismit ovat haitallisia nisäkkäille. Tutkijat havaitsivat, että eläimet jotka syövät gm-rehua menettävät lisääntymiskykynsä. Campbell-hamsterit, joilla on suuri lisääntymiskyky saivat kahden vuoden ajan tavallista soijaa, joita käytetään laajalti maataloudessa ja jotka sisälsivät eri määriä gm-organismeja. Kontrolliryhmä sai puhdasta soijaa, mitä oli todella vaikea löytää sillä 95% maailmalla tällä hetkellä viljellystä soijasta on siirtogeenistä. Kokeen suorittivat yhteistyönä National Association for Gene Security ja  Institute of Ecological and Evolutional Problems.

Tri. Alexei Surov kertoo "Valitsimme useita ryhmiä hamstereita, pidimme ne pareittain häkeissään ja ruokimme niitä normaalisti." "Toiset saivat soijaa, joka sisälsi jonkin verran geneettisesti muunneltuja organismeja, toiset puhdasta soijaa ja kolmas ryhmä sai jonkin verran gm:aa sisältävää ravintoa. Neljäs ryhmä hamstereita sai runsaasti gm:aa sisältävää ravintoa."

"Seurasimme hamsterien käytöstä, niiden painon nousua ja synnytysten tiheyttä. Alkuun kaikki meni sujuvasti. Aloimme huomata haittavaikutuksia kun valitsimme syntyneistä hamsteripienokaisista uusia pareja kokeeseen ja jatkoimme niiden ruokkimista entiseen tapaan. Uudet parit kasvoivat paljon hitaammin ja saavuttivat sukukypsyytensä myöhemmin. Kasvatimme toisen sukupolven jälkeläisistä uudet tutkimusparit kolmannen sukupolven hamstereita. Näistä kolmannen sukupolven pareista gmlla ruokitut  eivät enää saaneet poikasia. Saimme todistettua, että gm:lla ruokkiminen tekee eläimistä hedelmättömiä."  kertoo Alexei Surov.

Toinen yllätys tutkijoille oli outo ominaisuus jonka kolmannen polven hamsterit kehittivät. Niillä alkoi kasvaa karvaa suussa. On epäselvää, miksi näin tapahtui. Tutkijat eivät ymmärrä, miksi tuhon ohjelmisto laukeaa kun eläimiä ruokitaan gm-rehulla.Tuhomekanismin saa lakkaamaan vain lopettamalla gm-ruokinnan. Tutkijat ehdottavatkin ehdotonta kieltoa gm-ruoalle kunnes sen bioturvallisuus on selvitetty. Venäläisten tutkijoiden tulokset ovat yhtenevät Ranskassa ja Itävallassa saatujen tutkimustulosten kanssa. Kun tutkijat osoittivat gm-maissin olevan vahingollista nisäkkäille, Ranska kielsi välittömästi sen tuottamisen ja myynnin.

lähde: http://english.ruvr.ru/2010/04/16/6524765.html  ja http://www.huffingtonpost.com/jeffrey-smith/genetically-modified-soy_b_544575.html

* Lisätutkimuksiin on todella aihetta. Salaliittoteorioihin taipuvainen yhdistäisi Bill Gatesin puheet väestönvähentämisestä hänen viimeaikaisiin sijoituksiinsa gm-jätti Monsanton osakkeisiin. Onhan gm selkeästi potentiaalinen massaehkäisyväline.

Ihminen on ravintoketjun päätepiste.

Geenimuunnellun kasviston viljelystä  käydään kovaa vääntöä tällä hetkellä,  ja eri intressipiirit -varsinkin taloudellisesti hyötymässä olevat- painostavat kovasti gm-viljelyn sallimisen puolesta. Gm-puolustajat vetoavat mm. siihen että gm:n salliminen auttaisi köyhyyden poistamisessa maailmasta ja ravintotilanteessa. IAASTD teki asiasta viisi vuotta kestäneen tutkimuksen. Tutkimusta oli tekemässä 400 tutkijaa yli 110 eri maasta. Mitään yksimielisyyttä siitä, auttaisiko gm-viljelyn salliminen köyhyyden poistamista, ei syntynyt (1). Gm on myös ravintoarvoltaan köyhempi tuote kuin perinteisesti viljelty (2) (5).
 
Gm:n etuja perinteisesti viljeltyyn ei ole todistettu mutta haitoista on runsaasti tietoa. Kaikkia haittoja ei silti vielä tunneta, sillä ne tulevat näkyviin vasta pitkällä aikavälillä. Onkin spekuloitu sillä, mitä gm tekee esimerkiksi dna:lle, ja asia on aiheuttanut vakavaa huolta. Toisaalta eläinkokeiden perusteella tiedetään gm-ruoan syömisen aiheuttavan mm. syöpää, pernan tuhoutumista, maksan laajenemista sekä ennenaikaista ikääntymistä (5).
 
 
Eurooppalaiset kuluttajat syövät tietämättään gm:aa
 
Halvalle rehulle on kysyntää. Arvion mukaan noin 85% Euroopassa käytetystä eläinten rehusta on peräisin geenimuunnellusta viljasta tai sisältää osasia siitä. EU:n lainsäädäntö vaatii merkitsemään pakkausselosteeseen, sisältääkö tuote gm:aa mutta käytännössä sitä ei tapahdu, sillä suurin osa ihmisen nauttimaa gm:aa tulee kiertokautta gm-rehulla ruokituista eläimistä. Lainsäädäntö ei  vaadi merkintöjä esim. lihaan, joka on peräisin gm:lla ruokitusta eläimestä. Näin ei täyty lain vaatimus "kuluttajan tietoisesta valinnasta" (nk. informed consent).
 
Geenimuunnellun ravinnon nauttimisen haittavaikutuksista on toistaiseksi hyvin dokumentoitu ainakin erilaiset hengityselin-tulehdukset, allergiset reaktiot, kompromisoitu immuunipuolustus, syöpä, ennenaikainen kuolema ja hedelmättömyys (2). Näissä asioissa kuluttaja voi vaikuttaa itse vaatimalla poliittislta päättäjiltä, kauppaketjuilta ja ruoantuottajilta selkeitä pakkausmerkintöjä, jotka kattavat ruokatuotantoketjun kaikki osaset.
 
 
 
Vaikutukset ympäristöön
 
Tähän astisista gm-viljelyn haittavaikutuksista on todennettu metsien ja luontaisten asuinympäristöjen tuhoutuminen, ympäristön saastuminen gm:n vaatimien "kasvinsuojeluaineiden"  ja tuholaismyrkkyjen takia, maaperän degradaatio, entistä vastustuskykyisempien rikkaruohokantojen ilmaantuminen, perinteisten viljalajien saastuminen, luontaisten genotyyppien kato ja biodiversiteetin kutistuminen (2).

* Ja mitä kertookaan Kassara, Etelä-Savon metsäkeskuksen tiedotuslehti? Artikkelissa "Biotalous Suomen vientituotteeksi" kerrotaan "Maailman valloituksen apuna suomalaisilla on ymmärrys puusta biologisesti...Geenimuuntelu on yksi merkittävä mahdollisuus biotalouden kehittämisessä" Olen sanaton!
 
Gm-viljely vaatii runsaasti ympäristömyrkkyjen  eli nk. kasvinsuojeluaineiden ja hyönteismyrkkyjen käyttöä. Erittäin myrkyllinen glyfosaatti on yksi yleisimmistä. Todd Gainesin johtama tutkijaryhmä Coloradon Yliopistossa, Fort Collinsissa  tutki glyfosaatille vastuskykyisiä revonhäntä-populaatioita Georgiasta. He huomasivat, että EPSPS-entsyymiä koodaava geeni oli lisääntynyt viidestä 160-kertaiseksi glyfosaatti-resistenteissä kannoissa verrattuna glyfosaatille alttiisiin kantoihin. EPSPS-entsyymi on vastuussa kasvien "aineenvaihdunnasta". Värjäysmenetelmä osoitti että muuntunut geeni oli läsnä jokaisessa kromosomissa. Geeni-lisä (gene amplification) on yksi solujen ja organismien yleisimmistä fysiologisista vastauksista muuntuneeseen ympäristöön.
 
USAssa ja muualla maailmassa gm-viljelyn seurauksena ovat pohjavedet saastuneet, kertoo Independent UK. Geenimuunneltuihin kasveihin istutetaan Bt, Bacillus thuriengensis, suojaamaan niitä tuhohyönteisiltä. Nyt tutkijat ovat löytäneet viljelyalueen vesistöistä hälyttävän suuret määrät Bt:ta. "Tutkimuksemme osoittavat aukottomasti että viljelyn sivutuotteet kulkeutuvat muualle luontoon vesistöjen kautta." toteaa tutkija Emma Rosi-Marshall (the Cary Institute of Ecosystem Studies in Millbrook, New York).
Tutkimus käsitti analyysit 217 virrasta Indianassa. Jäänteitä gm:sta oli 86% näytteistä, josta Bt:n osuus 13% (3).

Rapsipelto Kanadassa.

Yhdysvaltalaistutkijat perkasivat pientareita Pohjois-Dakotassa ja poimivat 406 rapsikasvia eri puolilta tienvarsia. Kasvit vietiin laboratorioon analysoitaviksi. Ilmeni, että 86 prosentissa kerätyistä näytteistä löytyi kasvimyrkyille sietokykyä lisääviä CP4 EPSPS- tai PAT-proteiineja.
"Kahdesta rapsista löytyi sellaisia siirtogeneettisiä ominaisuuksia, joita ei ole vielä vapautettu markkinoille. Tämä viittaa siihen, että siirtogeeniset kasvit pystyvät lisääntymään viljelysten ulkopuolella”, sanoi tutkimusryhmään lukeutunut Cynthia Sagers Arkansasin yliopistosta. Ryhmään kuului tutkijoita Pohjois-Dakotan ja Kalifornian yliopistoista sekä ympäristönsuojeluvirastosta (4).

 

Lisätietoa GM-viljelystä sivustolta  http://www.gmovapaa.fi/fi/index
 
lähteet:
 
(1) IAASTD: International Assessment of Agricultural Knowledge, Science and Technology Development; Summary for Decision Makers of the Global Report (2008)
(2) Freya Young-Jamieson : An investigation into the economic, health and environmental implications of the increasing use of GM animal feed in Europe (2009)
(3) Independent UK: GM maize has polluted rivers across the United States; Steve Connor, Science Editor 28 Sept. 2010
(4) TIEDE-lehti: GM-rapsi levisi luontoon; 06.08.2010
(5) Dr.John Fagan: Negative Impacts of genetically modified (GM) Foods on Human and Animal Health and the Environment (2009)